There was an error in this gadget

Saturday, January 8, 2011

Kejadian Aneh - Ribuan merpati jatuh dari langit..petanda kiamat??


dipetik dari Kosmo! Online


FAENZA - Kematian haiwan secara besar-besaran berlaku lagi tetapi kali ini melibatkan 8,000 ekor burung merpati di bandar ini yang terletak di Itali, lapor sebuah akhbar semalam.
Burung itu dipercayai mati disebabkan keracunan atau kekurangan oksigen selain cuaca sejuk.
Haiwan itu jatuh ke tanah dan di atas bumbung rumah serta kereta pada Rabu lalu.
Penduduk di sini menyatakan, bangkai burung merpati itu mempunyai tompok biru pada paruhnya yang dipercayai pakar-pakar sebagai tanda hipoksia atau kekurangan oksigen.
"Burung-burung merpati itu jatuh dari langit satu demi satu dan kemudian dalam kumpulan 10 atau 20 ekor serentak," kata seorang penduduk tempatan.
Keputusan ujian makmal bagi mengenal pasti punca kematian burung-burung merpati itu hanya akan diketahui dalam tempoh sekurang-kurangnya seminggu lagi.
Insiden terbaru itu berlaku selepas dua juta ikan ditemui mati di Teluk Chesapeake, Maryland, Amerika Syarikat (AS) beberapa hari lalu.
Pakar-pakar percaya ikan-ikan itu mati akibat tertekan cuaca sejuk dan pembiakan berlebihan.
Setakat ini, sekurang-kurangnya sembilan insiden kematian besar-besaran haiwan berlaku di seluruh dunia yang antara lain melibatkan 40,000 ekor ketam setan merah mati di Kent, Britain pada Rabu lalu.
Di AS, beribu-ribu ekor bangkai ikan ditemui terapung di sungai Spruce, bandar Port Orange, Florida pada Selasa lepas.
Pada Selasa lalu juga beratus-ratus ekor ikan siakap ditemui mati di perairan New Zealand dengan 50 ekor burung ditemui mati di sebatang jalan raya di bandar Falkoping, Sweden manakala 200 ekor burung ditemui mati di sebuah lebuh raya di Texas, AS .
Di Brazil pula, sebanyak 100 tan metrik ikan sardin, sejumlah ikan keli dan gelama telah ditemui di pesisir pantai Parana. - Agensi


Menyusul kes kematian burung massal di Arkansas dan Lousiana,kini kejadian serupa menimpa Itali.Hal ini menambah misteri penyebab kematian burung itu.

Ribuan burung berjatuhan dari langit Itali.Bangkai merpati penyu ini ditemui di jalanan,taman, bahkan tergantung di pohon Natal di kota Faenza.Didapati banyak noda biru pada paruh burung-burung yang jatuh dari langit itu.

GeaPress, sebuah media berangapan, noda biru pada burung di Itali merupakan racun atau hipoksia.Kementerian Kehutanan dan WWF (World Wildlife Fund) akan melakukan penelitian pada bangkai burung.

sebelum ini,insiden serupa terjadi di Arkansas bertepatan dengan Malam Tahun Baru di sana.Selain Arkansas, insiden ini juga terjadi di Lousiana, Kentucky dan Swedia. Sebanyak dua juta ikan ditemukan mati di Maryland, Brasil, Selandia Baru dan Arkansas.Kes ini masih menjadi misteri dan tanda tanya.

p/s: shelly takot gak ngn keadaan gini..yela dulu sblm tsunami nak jadi pun ada banyak ikan yg mati..seolah2 nak gtau sesuatu...apa2pun ini semua kehendak Allah..Dia yang telah mengatur semua ini..kita sebagai hamba perlu memikul tanggungjawab dan perbanyakkan amalan untuk bekalan di sana........

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Jom Tukar Link::

KLIK INI UTK KONGSI LINK BLOG ANDA!!

JOM FOLLOW