There was an error in this gadget

Sunday, February 13, 2011

Kenapa perlu MARAH dan BENCI dgn blogger COPY PASTE??


Selalu kalau shelly blogwalking..selalu silent reader jer....hek hek hek  :P
selalu gak lah jumpa blog yang xleh right klik...
dan siap cakap lagi kalau nak copy paste xleh la apa la...

adoila...

shelly ada baca kat sum1 punya blog...
dia cakap fikirlah positif tentang blogger yang suka 'COPY' n 'PASTE' neh..
banyak benda positif sebenarnya..

1- Sharing is caring kan...tapi tgk gak bhan yang kita nak copy tuh..kalau yg nak di copy tu adalah cerita peribadi individu tersebut, takkanlah nak pi copy...kalau bahan yang umum tu ok lah...

2- Blog kan medium hebahan...jadi buat apa nak simpan dalam blog kau sorang je..nak wat pekasam?? kan lebih baik sebar untuk bacaan ramai...

3- Maklumat yang betul disampaikan...bila banyak blog keluarkan cerita yang sama, maknanya cerita tu betullah...mungkin dari pelbagai sumber dan pembaca juga boleh membandingkan cerita berkenaan...

4- Faedah BACKLINK PERCUMA (pautan balik)... maknanya bila blogger copy ada gak yang letak blog di mana sumber dia copy..automatik anda leh up kan traffik blog anda n bantu blog anda untuk up ranking dalam enjin carian...haaaa bagus tu kan..

5- Hubungan yang menguntungkan kedua2 belah pihak...yelah yang copy dapat bahan dan si pembagi copy dapat backlink...backlink ni kira pautan lah...ada kan LINK kat atas tu...klik n letak lah URL blog yg dicopy...xsusah aih..
^_^


Jadi.. kepada si copy..dah copy tuh jgnlah copy diam2 aje...letak lah link ke...atau kalau rasa agak kedekut sket letaklah 'sumber sini' pastu kalau pembaca nak klik ke x ke tu suka hati diorang lah..kita xleh kawal apa yg pembaca buat kan...hehehe

1 comment:

Wan_hazel said...

maksud copy paste dari sudut wan lak ialah org tu copy dan tak letak kredit kat org tu..yg tu baru org panggil copy paste..Law kongsi info tak salah..Wan tak kisah org nak copy tutorial wan..tapi kene lah kredit kan..Kenapa perlu kredit???sebab bila kite susah2 perah otak org tu senang2 nak ambik....law tak kasi kredit so tak de lah backlink nye...tul tak??copy paste artikel wan tak kisah sgt..tapi law copy paste hak cipta..yg tu memang tak suka..
kepada sesape yg suh fikir positif tu..Wan tak taw lah..ehehhe..Copy paste nie banyak maksud..

peace

pendapat wan je lah..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Jom Tukar Link::

KLIK INI UTK KONGSI LINK BLOG ANDA!!

JOM FOLLOW